Kahvin paahtaminen

Kahvin paahtaminen on monipuolinen, mutta ammattilaisen tekemänä erittäin helppo kemiallinen prosessi. Kemiallisen prosessin aikana aromit, hapot ja kaikenlaiset komponentit pitää luoda ja tasapainottaa. Kahvin maku, hapokkuus, runko ja jälkimaku kehittyvät sekä pääsevät kunnolla esiin.

Kahvin paahtamiseen käytettävä aika riippuu aina paahtajan haluamasta paahtoasteesta. Käytännössä raakakahvin paahtamiseen kuluu aikaa noin

5–8 minuuttia, jolloin kahvipavun lämpötila on 180–240 astetta. Vaalea paahto tarkoittaa hapokkaampaa kahvin makua kuin tumma paahto.

Otetaan esimerkiksi Pauligin paahtoastemittarissa olevat viisi paahtoastetta.

Paulig kahvien paahtoasteet

  • Aste 1 Presidentti ja Juhla Mokka.
  • Aste 2 Presidentti Gold Label Original, Juhla Mokka Tumma Paahto ja Brazil. Juhla Mokka Tumma Paahto -kahvissa paahtoaste on 2,5.
  • Aste 3 Paulig Mexico, Paulig Colombia. Paulig Kenya, Paulig Papua New Guinea, Paulig Mundo ja Presidentti Tumma Paahto.
  • Aste 4 Presidentti Gold Label Black ja Paulig Espressot.
  • Aste 5 Paulig Espresso Profondo ja Paulig Parisien.

Kahvin jauhatusasteet

Kahvin jauhatusaste on valmiissa kahvissa olevan aromin ja maun kannalta todella tärkeä. Kahvin Jauhatusaste pitää valita aina käyttötarkoituksen ja valmistusmenetelmän mukaisesti. Kahvipakkauksissa olevat symbolit kertovat kuluttajalle aina kahvin valmistusmenetelmän. Nykyään monet kahvin ystävät juovat suodatinkahvia, joten kahvin pitää olla suodatinjauhettua.

Kahvin valmistusmenetelmät

Pannukahvi

Suodatinkahvi

Mutteripannu

Perinteinen espressolaite

Automaattinen espressolaite

Pressopannu

Pannukahvin suosio

Ennen suodatinlaitteiden käyttöön ottamista, useimmat suomalaiset valmistivat päivittäin pannukahvia. Pannukahvin maku on monien kahvin ystävien mielestä täyteläisempi kuin suodatinkahvi, sillä huomattava osa kahvin sisältämästä rasvasta säilyy pannukahvissa mukana. Erilaiset kahvin valmistusmenetelmät saavat koko ajan lisää suosiota, mutta suodatinkahvi on edelleen se tavanomaisin ja suosituin. Miten suodatinkahvi sitten valmistetaan? Katsotaanpa.

Suodatinjauhatuksella maistuvaa kahvia

  • Raikas viileä vesi kaadetaan kahvinkeittimen vesisäiliöön veden annosteluun tarkoitetun puhtaan kannun avulla.
  • Valitaan sopiva suodatinpaperi ja annostellaan tarvittava määrä kahvijauhetta suodattimeen. Käytetään sopivaa mittaa, eli annostellaan 60–70 grammaa kahvia aina 1 litraa raikasta vettä kohden.
  • Tasoitetaan kahvijauheen pinta kahvimitan avulla, jolloin vesi valuu tasaisesti. Kahvikerroksen pitää aina olla noin 2 ½–5 cm paksu, jolloin vesi pystyy läpäisemään sen hyvin. Seuraavaksi painetaan käynnistysnappia ja käydään odottamaan ihanaa makuelämystä mukavan kahvihetken parissa.
  • Sekoitetaan valmis maistuva kahvijuoma aina ennen tarjoiluhetkeä, jotta maut pääsevät kunnolla esiin.
  • Käytännössä valitaan sopiva jauhatus, jonka jälkeen kahvi tarjoillaan 30 minuutin kuluessa valmistuksen jälkeen. Valmis kahvijuoma sekoitetaan aina hyvin ennen tarjoilua. Nautitaan kahvijuoma sellaisenaan tai vaikkapa herkullisten lämpimäisten kera.