Kahvijuomat- ja sekoitukset

Huomattava osa suomalaisista nauttii päivän aikana vähintään kupin tai kaksi kahvia tai jotakin kahvijuomaa. Kahvi on suomalaisten suosikkijuoma uutta päivää aloitettaessa, työpaikan kahvitunneilla, palavereissa ja ruokatunnilta palattaessa. Erilaiset maistuvat kahvijuomat ovat tuoneet runsaasti valinnanvaraa kahvin ystäville.

Kahvijuomien valmistaminen

Nykyään tarjolla on sekä valmiita kahvijuomia että jokainen voi valmistaa niitä myös halutessaan itse. Kahvijuoma valmistetaan kahvipensaan jauhetuista ja paahdetuista pavuista sekä vedestä. Kahvia voi valmistaa vaikkapa pressopannun tai espressokeittimen avulla, jolloin kahviin saadaan uutta persoonallista ja täyteläistä makua. Kahvia voi valmistaa myös tutuksi tullutta kahvinkeitintä tai perkolaattoria käyttäen. Kahvijuomat ovat erilaisia ja jokainen voi ikään kuin tuunata itselleen mieleisen kahvijuoman. Kahvijuomat perustuvat pohjimmiltaan espressoon tai normaaliin kahviin, johon lisätään kermaa, maitoa tai joitakin vaikkapa kasvipohjaisia maitotuotteita, kuten soija- tai kauramaitoa.

Kahvijuoman tarkoituksena on rentouttaa, tarjota hieno makuelämys ja antaa pitkäkestoista energiaa päivään. Kahvihetki on juhlahetki normaalin arjen keskellä. Päivittäinen kahvihetki maistuvine juomineen tarjoaa pienen hetken pysähtymiseen ja elämästä nauttimiseen kaikkina vuodenaikoina. Tutustutaanpa seuraavaksi lähemmin erilaisiin, monille kahvin ystäville jo tuttuihin kahvijuomiin.

  • Juhlava Cappuccino

Kukapa ei tuntisi kahvin ystävien todellista herkkua, eli Cappuccinoa? Se valmistetaan kuumasta maidosta, espressosta ja höyrytetystä maitovaahdosta. Edellä mainittuja aineosia on noin yhden kolmasosan verran kutakin. Cappuccino tarjoillaan aina posliinikupista sen hienojen ominaisuuksien vuoksi. Tiesitkö, että posliininen kahvikuppi säilyttää kahvijuoman lämmön, sillä juomassa oleva vaahto pitää kahvijuoman pitkään lämpöisenä.

  • Herkullinen ja mausteinen Munatotilatte

Munatotilatte tarkoittaa ympäri vuoden nautittavaa munatotia, johon lisätään espresson ja kerman lisäksi hieman mausteista muskottia. Erityisen herkullista ja lämmittävää kyseinen juoma on sekä syksyisin että talvisin.

  • Jäätelökahvi Eiskaffee

Eiskaffee ilahduttaa nykyään kaikkialla maailmassa monia aidon jäätelökahvin ystäviä. Alun perin Eiskaffee tarkoittaa suosittua saksalaista kahvijuomaa, joka sisältää jäähdytettyä kahvia ja vaniljajäätelöä. Ainutlaatuiseen jääkahviin voidaan lisätä myös suklaahippuja, kermavaahtoa ja sokeria.

Espresson ja maidon yhdistelmä Latte

Latteen kuuluu annos espressoa ja kolme annosta kuumaa höyrytettyä maitoa. Juomaan kaadetaan myös hieman vaahdotettua maitoa, jonka jälkeen se laitetaan tarjolle korkeista laseista. Suosittuna kahvijuomana latte taipuu moneen, eli siitä on olemassa erilaisia versioita. Miltä maistuisi esimerkiksi manteli-, soija- tai kauramaitoon valmistettu latte? Maistuva latte voidaan valmistaa myös kätevästi pikakahvista, jonka voi halutessaan maustaa vaikkapa kanelilla. Latte kannattaa valmistaa aina täyteläisestä tummapaahtoisesta kahvista.

Monissa maissa latella tarkoitetaan kahvia, joiden valmistamiseen käytetään kuumaa maitoa. Latte on italiaksi caffè e latte, joka tarkoittaa tunnettua kahvin ja maidon yhdistelmää. Caffè lattea voidaan nauttia sellaisenaan tai vaikkapa jonkin herkullisen jälkiruoan, kuten lämpimäisen tai jäätelön kera. Suomalaiset rakastavat kahvia ja erilaisia kahvijuomia, joten ne maistuvat aina tilanteessa kuin tilanteessa. Kaiken kaikkiaan sekä viileät säät että lämpöinen kesäpäivä ovat otollista aikaa maistuvien kahvijuomien nauttimiseen.