Kahvijuomat ja -sekoitukset

Oletko milloinkaan kuullut uutetuista kahvijuomista? Olet varmasti ainakin nähnyt ja maistanutkin sellaisia, sillä suodatinkahvia kutsutaan valmistusmenetelmänsä vuoksi uutetuksi kahvijuomaksi.

Uuttaminen tapahtuu suodattamalla, eli johtamalla hyvin kuumaa vettä hitaalla nopeudella suodattimessa odottavien jauhettujen ja paahdettujen kahvipapujen lävitse. Käytännössä kahvipapujen aromaattiset öljyt ja makuaineet uutetaan suodattaminen läpi alla olevaan termoskannuun tai sopivan kokoiseen lasiastiaan. Suodatinkahvia voidaan valmistaa myös pestävän metalliverkosta tehdyn suodattimen avulla. Ensimmäisen suodatinpussin kehitti Melitta Bentz vuonna 1908.

Pressopannuista kylmäuutettuun ja keitettyyn kahviin

Pressopannu tarkoittaa ranskalaisperäistä maistuvan kahvin valmistukseen käytettävää pannua. Pressopannu on lasinen lieriö, jossa on mäntä kansineen. Mäntä puolestaan sisältää aina verkosta muodostuvan suodattimen. Pressopannuun lisätään aina karkeaksi jauhettua kahvia.

Pressopannussa valmistettava kahvi on erittäin suosittua sekä Suomessa että koko globaalissa maailmassa. Pressopannuun lisätään kiehuvaa vettä ja kahvijauhetta aina ruokalusikallinen jokaista kahvikuppia kohden. Kahvi valmistuu rauhassa 3-4 minuutin ajan, jonka jälkeen kahvia sekoitetaan huolellisesti. Pressokahvi suodatetaan ja tarjotaan heti herkullisten voileipien tai lämpimäisten kera. Pressokahvi maistuu täyteläiseltä, sillä se sisältää enemmän rasvaa kuin suodatinkahvi.

  • Kylmäuutettu kahvi

Kylmäuutettu kahvijuoma on useimpien henkilöiden mielestä todella maistuvaa. Juoma valmistetaan uuttamalla kahvin karkeasti jauhetut aromit viileään veteen 12 tunnin kuluessa. Uuttaminen tapahtuu jääkaappilämpötilassa, jonka jälkeen kaikki kahvinpurut tullaan suodattamaan metallisen siivilän tai käyttämättömän suodatinpaperin läpi.

Kahvi valmistuu hyvin pressopannussa, jonka jälkeen vahvan pressokahvin voi laimentaa vedellä tai maidolla. Pressokahvi nautitaan kylmänä tai lämpöisenä. Kylmä kahvi on lempeämmän makuista ja vähemmän hapokkaampaa kuin lämmin kahvi.

  • Perkolaattori ja keitetyt kahvijuomat

Oletko kuullut puhuttavan perkolaattorista? Perkolaattori on monien suosima sähköinen kahvinkeitin, joka muistuttaa toiminnoiltaan mokkapannua. Perkolaattoriin kaadetaan raikasta viileää vettä. Suodatinosa täytetään kahvilla, asetetaan siihen suodatinosa ja laitetaan kansi paikalleen. Varmistetaan, että suodattamisessa oleva kahvi suodattuu ainoastaan kerran.

Tarjoillaan kahvi välittömästi, jonka jälkeen lopun kahvin voi laittaa termoskannuun. Nykyään perkolaattorit toimivat sähköisen mekanismin avulla. Vanhemmat perkolaattorit kuumennettiin aina perkolaattorin ulkopuolelta levyllä tai tulella.

  • Turkkilainen kahvi

Turkkilaisesta kahvista pitää jokainen, sillä turkkilaista kahvia on tarjolla neljällä makeusasteella. Turkkilaiseen kahviin käytettävät pavut jauhetaan todella hienoksi jauheeksi, joka sekoitetaan huolellisesti veteen. Kahviin keitettävä vesi lämmitetään aina kiehuvaksi. Valmistustapa on todella ainutlaatuinen, eli se tuottaa runsaasti vaahtoa, jolloin juoma pysyy kuumana.

Turkkilaisen kahvin neljä eri makeusastetta kutsuvat maistamaan tätä hyvin ainutlaatuista kahvia seuraavina versioina:

  • ilman sokeria
  • vähäsokerisena
  • keskimakeana
  • makeana
  • Israelilainen Botz

Israelilainen Botz-kahvijuoma valmistuu kiehauttamalla vesi hyvin kuumaksi, jolloin kahvin valmistuksessa käytetään todella hienoksi jauhettua kahvia. Kahvi laitetaan tarjolle pöytään ja annetaan kahvin jäähtyä rauhassa.

Israelilainen, ainutlaatuinen Botz-kahvijuoma nautitaan yksin tai yhdessä ystävän kera silloin, kun kahvin makeus ja suutuntuma on itselle hyvä. Israelilainen Botz-kahvi hellii vatsaa sekä mieltä ja on kahvin ystävälle todellinen nautinto.